A képhez tartozó alt jellemző üres; 1db_top_7_1_1_16_h_esza_2019_00338_c_fekvo_nyomdai1-1024x720.jpg a fájlnév

Egyesületünk a Gárdonyi Csillagok Helyi Közösség támogatásával, a Tudás, alkotás, képességfejlesztés, sport, élmény, környezet- a jövőd helyben van című helyi felhívás (TOP-7.1.1-16-H-050-5) keretében 4 millió Forint 100 %-os támogatást nyert.

 

A projekt címe:

„Expedíció a Velencei-tóért!” környezetvédő és természetismereti sporttábor a legtájékozottabb gárdonyi felsős osztálynak

A projekt célja:

A helyi lakosok (elsősorban a felsős, 10-14 éves korosztály) környezeti nevelése és szemléletformálása, a  természeti környezettel való megismertetése, szabadidős tevékenységének biztosítása, a tömegsport, a vízi élet, az egészséges életmód kiterjesztése. Ezen célok egyben az egyesületünk alapszabályában rögzített céljai.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.07.20.

 

A projekt rövid ismertetése:

A TOP-7.1.1-16-H-050-5 Helyi felhívás Gárdonyi Csillagok Helyi Közösség illetékességi területén benyújtott TOP CLLD pályázatban vállaltak megvalósítása megtörtént.

A fejlesztés célja a helyi lakosok (elsősorban a felsős, 10-14 éves korosztály) környezeti nevelése és szemléletformálása, a  természeti környezettel való megismertetése, szabadidős tevékenységének biztosítása, a tömegsport, a vízi élet, az egészséges életmód kiterjesztése. Ezen célok egyben az egyesületünk 2013-as alapszabályában rögzített céljai.          

A tervezett tábor egy általunk meghirdetett vetélkedő 1. helyezett osztályának nyereményeként, történetesen a Gárdonyi Géza Általános Iskola 5.a és 5.b osztályának részére, 5 napi étkezés (tízórai-2 fogásos menü-uzsonna) biztosításával, szabadidős programok, tevékenységek (akváriumház látogatása) szervezésével, környékbeli kulturális látnivalók látogatásával, belépők biztosításával, sporttevékenységek (pl. sárkányhajózás), kirándulások (pl. hajókirándulás, gyalogtúra) szervezésével, kézműves foglalkozások lebonyolításával, természetvédelmi bemutatók (pl. madárgyűrűzés) szervezésével, erdei iskolai szakvezetés biztosításával, helyi védett területek (Dinnyési-Fertő gyalogosan és Velencei Madárrezervátum sétahajóval) szakvezetett látogatásával, pedagógiai asszisztens és egyéb technikai személyzet (szakvezetők) és technikai eszközök (pl. mikroszkópok, GPS készülékek) biztosításával, egyéb kreatív program szervezésével és lebonyolításával, utazási költségek (Agárd-Dinnyés vonatjegyek) biztosításával, papír írószer költségek (kézműves foglalkozásokhoz szükséges eszközök, pl. zsugorkázás) fedezésével lebonyolításra került. A táborban természetesen használtuk eszközeinket, hajóinkat, sárkányhajóinkat, evezőinket, mentőmellényeinket, minden nap vízre szálltunk, sárkányhajóztunk, eveztünk és kormányzást tanultak az érdeklődők, rövidebb-hosszabb sárkányhajó túrákat tettünk a vízi tanösvényeken, a sport mellett hangsúlyt fektettünk a kreatív képességek és a kultúra egyensúlyának megteremtésére, hiszen alapvetően az a célunk, hogy mindenki jól érezze magát.

A tábor lebonyolításához, szolgáltatásaink minőségének és munkakörülményeinknek további javításához eszköztárunkat frissítettük, bővítettük. Nyilvános rendezvényeinken a projektet szóban bemutattuk. Honlapunkon a projekt feltüntetésre került. Tájékoztató táblát kihelyeztük, így a nyilvánosságot folyamatosan biztosítjuk.

 

A projekthez kapcsolódó Lakóhelyünk régen és most vetélkedőben 16 osztály vehetett részt.

A vetélkedő eredménye a következő lett:

Első helyezettek: Gárdonyi Géza Általános Iskola 5.A. osztálya, valamint a Gárdonyi Géza Általános Iskola 5.B. osztálya (holtverseny)

Második helyezett: Chernel István Általános Iskola és Gimnázium 7.A. osztálya

Harmadik helyezett: Chernel István Általános Iskola és Gimnázium 6.A. osztálya

 

Reméljük, hogy jól éreztétek magatokat a vetélkedő során.

 

Főnyeremény: 5 napos napközis tábor az Expedíció Velencei-tó Tömegsport és Környezetvédő Egyesület szervezésében, mely 2020. július 13-17 között kerül megrendezésre.

A táborral kapcsolatban felvesszük a kapcsolatot az osztályfőnökökkel!

 

Második helyezett nyereménye: 3 órás Úszólápok nyomában kenutúra, melynek időpontját egyeztetjük az érintett osztállyal, osztályfőnökkel

 

Harmadik helyezett nyereménye: 1,5 órás Vízi élőlények nyomában kenutúra, melynek időpontját egyeztetjük az érintett osztállyal, osztályfőnökkel

 

GRATULÁLUNK!

 

Várunk Benneteket nagy szeretettel! Simon György, Pörgye Krisztina

 

 

CULTURECOVERY – a Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. nemzetközi konzorciumban fejlesztette az ökomúzeumok szolgáltatásait

 

A Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. az INTERREG Central Europe Program keretében vett rész a CULTURECOVERY projekt megvalósításában. A 2020. június 30-án záruló projekt abból indult ki, hogy a nemzeti és UNESCO örökségekhez tartozó közép-európai kulturális attrakciók legtöbbje nem veszi figyelembe a fenntarthatóság szemléletmódját, amely azok megóvásához és kezeléséhez szükséges. 

A szellemi kulturális örökségek, mint a hagyományok, még jobban kivannak téve ennek a veszélynek. Éppen ezért a CULTURECOVERY projekt olyan ökomúzeumokra összpontosít, amelyek rendelkeznek annak lehetőségével, hogy megóvják az emberek és a földrajzi helyek identitását.

A közel hároméves projekt célja az volt, hogy az ökomúzeumok vezetőinek és működtetőinek kapacitás- és tudásfejlesztését segítse, úgy, hogy a szellemi kulturális örökség megőrzésével és értékesítésével kapcsolatos stratégiákat és cselekvési terveket dolgoz ki. Továbbá a projekt innovatív megoldásokat alakított ki a szellemi kulturális örökségek széles közönség számára történő bemutatására.  A projekt továbbá ösztönözte az állami és a magánszektor közötti szoros együttműködést.

A partnerség egyrészt az alulról felfelé építkező megközelítést alkalmazva tesztelte a turisztikai célú fejlesztések lehetőségeit. Ezeken túl az együttműködés és a helyi közösségek bevonására is nagy figyelmet fordított.

A projekt eredményeiről bővebb információ kérhető Pörgye Krisztina projektmenedzsernél a porgyek@gmail.com címen, illetve a www.velenceitavihajozas.hu oldalon, valamint a projekt weboldalán: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/CULTURECOVERY.html.

 

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

The project is co-funded by the European Union under the Interreg Central Europe Programme.