by gyuri 2020. június 08.

 

Egykori halászok által hátrahagyott keskeny csapások vezetnek a tó rejtett szegleteibe. Amikor ezeken az ösvényeken evezünk, mindig eszembe jut, hogy régmúlt embereinek keze munkáján siklanak kenuink.

Halászcsapások találkozása

Halászcsapás úszólápok között

 

Categories:Egyéb

by gyuri 2020. május 28.

Az alacsony vízálás miatt elsekélyesedett belső medencék ideális élőhelyei lettek a gólyatöcsnek. A törékeny alkatú “minigólya” jól megfigyelhető vízitúráink során. Fészkét védve gyakran tör a magasba, hol barna rétihéját, hol dolmányos varjút kergetve. A küszvágó csérrel jól megfér egy költőszigeten. 

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

by gyuri 2018. május 27.

Velencei-tó
Nyári lúd család a strandolók között.

Természetes gyepek híján, a strandok pázsitjait látogatják a Velencei-tavi nyári ludak. Két éve kezdték, idén már alig húzódnak arrébb a strandolóktól.

Categories:Egyéb

by gyuri 2018. március 25.

A kedvezőtlen időjárás ellenére, idén is nagy sikerrel rendeztük meg vízitúráinkat. Jövőre ismét szeretettel várunk minden érdeklődőt szezonnyitó rendezvényünkön a Velencei-tónál.

Víz Világnap az Expedíció VelenceitóvalVíz Világnap az Expedíció Velenceitóval READ MORE... NO COMMENTS

Categories:Egyéb

Tags: agárdi hajóállomás kenutúra szezonnyitó touring hotel velencei-tó víz világnap vízitúra

Jéghelyzet a Velencei-tavon

by gyuri 2018. március 03.

Sikerült megörökítenem a befagyás előtti pillanatokat a Velencei-tavon.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Az év hala 2018-ban a balin

by gyuri 2018. január 09.

Az év hala tiszteletére Ivánnal összevágtunk egy rövid videót. Iván megpróbálja horogvégre csalni az óvatos halat.

YouTube előnézeti kép

Mindez természetesen az év legszúnyogosabb alkonyatakor történt. A kifogott balin visszakerült a Velencei-tóba.

Categories:Egyéb

Hajnali evezés

by gyuri 2017. július 07.

Hajnalban elrejtettem néhány kincset a délutáni programhoz. Igazi nyugalom volt a tavon.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Élet a Velencei-tavon

by gyuri 2017. március 22.

Tavasz ellenére egy kis téli visszatekintés. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen élőlények ehetik meg a jégen elhullott állatokat. Erről készítettünk egy filmet.

 

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Jégkorszak a Velencei-tavon

by gyuri 2017. március 01.

YouTube előnézeti kép

 

Amikor befagy a Velencei-tó, számos élőlény nehezen jut táplálékhoz. A jégsivatag oázisait azok a “hevesek” adják, ahol a legkeményebb hidegekben sem fagy be a tó, vagy olyan vékony jégréteg tud kialakulni rajta, amit feltudnak törni az állatok. Filmünk két szereplője, a rejtőzködő bölömbika és a guvat, egy ilyen helyen próbálta átvészelni a nehéz napokat.

Categories:Egyéb

Tótakarítás

by gyuri 2017. február 17.

P1680956 Kedvenc tavunk a Velencei-tó rengeteg embernek nyújt kikapcsolódást, pihenést. Ez a nagy igénybevétel azt jelenti, hogy aktívan tennünk is kell azért, hogy csökkentsük jelenlétünk káros nyomait. Immár hetedik éve tartunk tótakarító túrákat. Nagy népszerűségnek örvendő túráink során több száz kilónyi szeméttől szabadítottuk meg a tavunkat. Örvendetes tény, hogy […]

Categories:Egyéb

A velencei-tavi vidrák nyomába eredtünk

by gyuri 2017. február 15.

A befagyott tavon nem áll le az élet. Az elrejtett kamerák bepillantást engednek a vidrák titkos életébe. Egy éjszaka, akár százszor is alámerülnek a jeges vízbe, és halak mellett rengeteg vízirovart fogyasztanak. Érdekes volt megfigyelni, hogy három bogarat tud felhozni egy merüléssel. Kettőt elenged a jégen, amíg az elsőt elfogyasztja. Hiába volt sötét a felvételek elkészítésekor, az első zsákmány elfogyasztása után az állat pontosan tudja, hogy két elmászott bogarat még meg kell keresnie. A gyerekeim megállapították, hogy háromig tud számolni […]

Categories:Egyéb

A bölömbika így ijeszti el támadóját

by gyuri 2017. február 07.

 

Ritka pillanatot sikerült megörökítenünk a Velencei-tavon! A rejtett életmódú bölömbika bemutatja, hogyan kell elijeszteni a levegőben köröző rétihéját.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Rence túra a Velencei-tavon

by gyuri 2016. december 05.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Húsvéti tojáskereső vízitúra 2014

by gyuri 2015. január 11.

Rossz előjelekkel indult a nap, mert a változékony, hűvös időjárás miatt jó néhányan visszamondták a túrát. Akik kockáztattak és eljöttek, szerencsésnek mondhatták magukat, mert a szél elállt, kisimult a víz. Az elrejtett tojások várták a gyerekeket.

 

DSCF3617

A nádas tetején is rejtőzködött néhány tojás

 

A nádasban rejtőzködő tojások megtalálása igazi próbatétel elé állította a szülőket, és a gyerekeket egyaránt, mert ez a rafinált húsvéti nyuszi akár a nád tetejére […]

Categories:Egyéb

Takarító túra

by gyuri 2014. április 14.

DSCF3599

“csak két zsák szemét gyűlt össze”

 

Igaz, hogy még előttünk a nyár, de mégis örömmel tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb szemetet találunk a Velencei-tavon. Remélem nem csak ténykedésünknek köszönhető az előrelépés, hanem a tóhoz látogató emberek is egyre jobban odafigyelnek környezetükre.

Köszönjük “takarítóink” önzetlen támogatását!

Categories:Egyéb

Ismét vízen

by gyuri

Enyhén szeles, de kellemes idő fogadott szombat délután a Velencei-tó partján. A kenutúra előkészületei közben egy levelibéka leellenőrizte mentőmellényeink állapotát.

 

DSCF3554

levelibéka

 

DSCF3552

Iván és a levelibéka

 

Iván gyorsan lecsapott a pózoló kis békára és néhány felvételt készített róla.

Már a partról hallani lehetett a bölömbikák „bömbölését”, bent a nádasok sűrűjében pedig elkezdték jellegzetes […]

Categories:Egyéb

Végre vízen

by gyuri 2014. március 30.

Velencei-tó

Útban a Szúnyog-szigetre találkoztunk “Zitáékkal”, a 71TA nyakgyűrűt viselő hattyú gúnárral és párjával. Évek óta nyomon követjük kis családjukat, Zita kalandjait. Tavaly két családot nevelt őkelme…

 

 Szombat délután egy kisebb kenutúrát tettünk a Velencei-tó északi részén található Szúnyog-szigetről. Indulás előtt szétnéztem a csónakikötők környékén. A koratavaszi időpont ellenére nagy egyedszámmal mutatta magát egyetlen kifejlett állapotban áttelelő szitakötőnk, az erdei rabló. A kellemes napsütés arra ösztökélt, hogy a […]

Categories:Egyéb

Víz világnap a Velencei-tavon

by gyuri 2014. március 24.

vizvilagnap_2014_

 

 

 

 

 

 

 

Lelkes társaság gyűlekezett össze a szombat 10 órakor induló Víz világnapi vízitúránkra. A Cserepes-sziget megkerülésével kezdtük a túrát, majd rátértünk a nádasok szűk járataira. A sárga nádasok aljában már előbukkantak a zöldszínű új hajtások. A rejtett belső öblökben nagy szárcsa csapatok mutatták magukat, csodás tollazatú üstökös récék úszkáltak a nád mellett. Visszafelé tartva, a Nagy-tisztás szélében találkoztunk a Nadap hajóval.  Az egyre erősödő délnyugati szél megnehezítette a kikötés előtti […]

Categories:Egyéb