by gyuri 2020. június 08.

 

Egykori halászok által hátrahagyott keskeny csapások vezetnek a tó rejtett szegleteibe. Amikor ezeken az ösvényeken evezünk, mindig eszembe jut, hogy régmúlt embereinek keze munkáján siklanak kenuink.

Halászcsapások találkozása

Halászcsapás úszólápok között

 

Categories:Egyéb

by gyuri 2020. május 28.

Az alacsony vízálás miatt elsekélyesedett belső medencék ideális élőhelyei lettek a gólyatöcsnek. A törékeny alkatú “minigólya” jól megfigyelhető vízitúráink során. Fészkét védve gyakran tör a magasba, hol barna rétihéját, hol dolmányos varjút kergetve. A küszvágó csérrel jól megfér egy költőszigeten. 

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

by gyuri 2018. március 25.

A kedvezőtlen időjárás ellenére, idén is nagy sikerrel rendeztük meg vízitúráinkat. Jövőre ismét szeretettel várunk minden érdeklődőt szezonnyitó rendezvényünkön a Velencei-tónál.

Víz Világnap az Expedíció VelenceitóvalVíz Világnap az Expedíció Velenceitóval READ MORE... NO COMMENTS

Categories:Egyéb

Tags: agárdi hajóállomás kenutúra szezonnyitó touring hotel velencei-tó víz világnap vízitúra

Drina-szurdok

by gyuri 2017. szeptember 26.

Szezon vége felé barátaimmal ki szoktunk választani egy “felfedezni” való vizet. Idén a Drina-szurdokra esett a választásunk. A túrát -amazóniai expedíciónkhoz hasonlóan – Ally kenuval eveztük végig.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Hajnali evezés

by gyuri 2017. július 07.

Hajnalban elrejtettem néhány kincset a délutáni programhoz. Igazi nyugalom volt a tavon.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Tótakarítás

by gyuri 2017. február 17.

P1680956 Kedvenc tavunk a Velencei-tó rengeteg embernek nyújt kikapcsolódást, pihenést. Ez a nagy igénybevétel azt jelenti, hogy aktívan tennünk is kell azért, hogy csökkentsük jelenlétünk káros nyomait. Immár hetedik éve tartunk tótakarító túrákat. Nagy népszerűségnek örvendő túráink során több száz kilónyi szeméttől szabadítottuk meg a tavunkat. Örvendetes tény, hogy […]

Categories:Egyéb

Rence túra a Velencei-tavon

by gyuri 2016. december 05.

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Kenu-expedíció Amazóniában

by gyuri 2016. február 29.

 

 

 

YouTube előnézeti kép

Categories:Egyéb

Amazóniai Kenu-expedíció + képek

by gyuri 2016. február 11.

 

Tapuruguara-Apat indiánok területének határa.

 

Ezen a folyószakaszon nehezen találtunk táborozóhelyet. Éjszakai nézelődés közben felfedeztük, hogy mennyi édesvízi rája lakja ezt a partszakaszt.

 

 

Folyami tüskésrája. A homokpadok sekély vízében gyakran lehet megfigyelni […]

Categories:Egyéb

Amazóniai kenu-expedíció

by gyuri 2016. február 05.

 

rionegro

Tervezett útvonalunk a Rio Negro középső szakaszán vezetett végig.

 

Képes beszámoló

 

Kétszemélyes kenuexpedíciót szerveztünk az Amazonas legnagyobb baloldali mellékfolyóján, a Rio Negron. A túra útvonala a folyó Santa Isabel do Rio Negro (SIRN) és Barcelos közötti szakaszára esett. Kitérőkkel tarkítva ez nagyjából 300 km-es távolságot jelent. Manausból személyszállító hajóval utaztunk indulási pontunkig, SIRN-ig. A városka homokos folyópartján összeszereltük mobil kenunkat, majd hajnal hasadtával nekivágtunk a nagy útnak.

 

Categories:Egyéb

Húsvéti tojáskereső vízitúra 2014

by gyuri 2015. január 11.

Rossz előjelekkel indult a nap, mert a változékony, hűvös időjárás miatt jó néhányan visszamondták a túrát. Akik kockáztattak és eljöttek, szerencsésnek mondhatták magukat, mert a szél elállt, kisimult a víz. Az elrejtett tojások várták a gyerekeket.

 

DSCF3617

A nádas tetején is rejtőzködött néhány tojás

 

A nádasban rejtőzködő tojások megtalálása igazi próbatétel elé állította a szülőket, és a gyerekeket egyaránt, mert ez a rafinált húsvéti nyuszi akár a nád tetejére […]

Categories:Egyéb

Takarító túra

by gyuri 2014. április 14.

DSCF3599

“csak két zsák szemét gyűlt össze”

 

Igaz, hogy még előttünk a nyár, de mégis örömmel tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb szemetet találunk a Velencei-tavon. Remélem nem csak ténykedésünknek köszönhető az előrelépés, hanem a tóhoz látogató emberek is egyre jobban odafigyelnek környezetükre.

Köszönjük “takarítóink” önzetlen támogatását!

Categories:Egyéb

Ismét vízen

by gyuri

Enyhén szeles, de kellemes idő fogadott szombat délután a Velencei-tó partján. A kenutúra előkészületei közben egy levelibéka leellenőrizte mentőmellényeink állapotát.

 

DSCF3554

levelibéka

 

DSCF3552

Iván és a levelibéka

 

Iván gyorsan lecsapott a pózoló kis békára és néhány felvételt készített róla.

Már a partról hallani lehetett a bölömbikák „bömbölését”, bent a nádasok sűrűjében pedig elkezdték jellegzetes […]

Categories:Egyéb

Végre vízen

by gyuri 2014. március 30.

Velencei-tó

Útban a Szúnyog-szigetre találkoztunk “Zitáékkal”, a 71TA nyakgyűrűt viselő hattyú gúnárral és párjával. Évek óta nyomon követjük kis családjukat, Zita kalandjait. Tavaly két családot nevelt őkelme…

 

 Szombat délután egy kisebb kenutúrát tettünk a Velencei-tó északi részén található Szúnyog-szigetről. Indulás előtt szétnéztem a csónakikötők környékén. A koratavaszi időpont ellenére nagy egyedszámmal mutatta magát egyetlen kifejlett állapotban áttelelő szitakötőnk, az erdei rabló. A kellemes napsütés arra ösztökélt, hogy a […]

Categories:Egyéb

Víz világnap a Velencei-tavon

by gyuri 2014. március 24.

vizvilagnap_2014_

 

 

 

 

 

 

 

Lelkes társaság gyűlekezett össze a szombat 10 órakor induló Víz világnapi vízitúránkra. A Cserepes-sziget megkerülésével kezdtük a túrát, majd rátértünk a nádasok szűk járataira. A sárga nádasok aljában már előbukkantak a zöldszínű új hajtások. A rejtett belső öblökben nagy szárcsa csapatok mutatták magukat, csodás tollazatú üstökös récék úszkáltak a nád mellett. Visszafelé tartva, a Nagy-tisztás szélében találkoztunk a Nadap hajóval.  Az egyre erősödő délnyugati szél megnehezítette a kikötés előtti […]

Categories:Egyéb